recept: Sült kacsacomb, Kifőzde
Sült kacsacomb
(sült libacomb)
Ennek a dokumentumnak a kiinduló oldalát itt találod: http://www.kifozde.hu

Hozzávalók:

Elkészítés:

4 kacsa- v. 2 libacomb,
kacsa- v. libaháj,
6-8 gerezd fokhagyma, 2-3 dl húslé, 1 dl fanyar fehérbor, só, majoránna, őrölt kömény, bors





Mindig úgy kezdem, hogy kacsahájat (vagy libahájat) is veszek, kisütöm töpörtyűnek és annak a zsírján sütöm. A vége az, hogy lesz kevéske töpörtyűm, ami pillanatok alatt elfogy, lesz nagyon finom sült husim, ami kitart, ahogy terveztem, és lesz rengeteg zsírom, amihez majd veszek kacsamájat, esetleg pecsenye liba- vagy pulykamájat sütni, mert az hidegen, kenyérrel, gyenge savanyúsággal (pl. gyufapaprika) isteni.
A combokat megmosom, kihuzigálom a bennmaradt tollcsonkokat és borotvaéles késsel, óvatosan beirdalom a bőrét. Érdemes vastag, jó zsíros bőrű husit venni, abból lesz finom ropogós bőre. Nem vágom be a húsáig, ha átvágtam a bőrt, nem megyek mélyebbre, úgyis szétszakad, de addig legalább segít benntartani az ízeket. Általában ha combot veszek, mellét is, főleg, ha vendégek is jönnek ebédre. Előfordul, hogy vegyesen sütöm a kacsát a libával, isteni ízei vannak. Nem csontozom ki a husit, akkor lesz a legjobb íze, ha (a mellét is) csontjával sütjük.
Hangulattól függően fűszerezem; van úgy, hogy majoránnával is, köménnyel is, fokhagymával is. De olyan kedvem is van, hogy csak sóval illetem, imádom a természetes ízét. Sóval egyébként a bőrös felét is megszórom (ide tehetünk leheletnyi borsot is), a többi fűszert a húsos felére szórom csak. Ha fokhagymát is adok hozzá, szeletben alá teszem.
Nem sütöm elő a bőrös felét külön serpenyőben, semmi hókuszpókusz, beleteszem a kizsírozott tepsibe és mehet a jó forróra előmelegített sütőbe. Szép pirosra sütöm a tetejét, majd kiveszem, öntök alá egy-két deci húslét vagy vizet, lefedem, és mehet vissza puhulni. Ekkor vissza is veszem a hőt 200 fokról 180-ra, és félóránként ellenőrzöm, kell-e még levet önteni hozzá. Ilyenkor megy bele egy deci fanyar fehérbor is.
Általában egy óra alatt megpuhul, vékony pengéjű késsel tesztelem, hogy mikor kész. Ekkor még 3-5 percig grillezem felülről, hogy a fedő alatt a sok gőzben megpuhult bőre ismét ropogósra süljön. Úgy időzítem, hogy tálalás előtt legyen még 15-25 perce a kikapcsolt sütőben pihenni.
Vali néni hasáb krumplijával adom, dinsztelt (párolt) piroskáposztával, de savanyúsággal is meggyőzően finom tud lenni.

Ha tetszik a recept, küldd el emilben, lájkold, +1-ezd! Ha van csepp időd, véleményt is írhatsz, nem kell regisztrálni! Ott van minden kéznél, a cím alatt.

JK - A főzésben járatlanok is bátran nekiállhatnak, elkészítése közepesen időigényes.


Kapcsolódó anyagok: töpörtyű
 libamáj
 párolt káposzta
 Vali néni hasáb krumplija
 kacsasült pulykával

Forrás: Felmenőimtől, saját szájízre igazítva.

MENÜ bezárása

Első megjelenés: 2010.11.15. Utoljára frissítve: 2010.12.21.
Utolsó megtekintés: több, mint 5 napja (2024-04-28 18:24:06 - 3.72)
Hozzászólások:

Sancho (2010-11-16 12:08:00):
Elmegy mellé egy kis áfonyaszósz...

Kifőzdés (2010-11-16 16:01:00):
Vagy egy finom almakompót... De akkor nem tudok már dinsztelt káposztát vagy savanyú dinnyét nyomatni hozzá :-(

Megjegyzés a recepthez